Autoflowerit – Historia ja tulevaisuus

Autoflowers - historie og fremtid

Autoflower refererer til et genetisk træk i hampplanten, der får den til at blomstre uanset dagens længde. Men hvor kommer autoflowers fra, og hvor er de på vej hen?

Rødder i Sibirien

Autoflower-genet udviklede sig oprindeligt i Rusland. Faktisk har autoflower-trækket været en tilpasning, efterhånden som sorterne spredte sig fra deres hjemland Kina og Indien til de nordligere hjørner af verden. Planten må have blomstret tidligere på sommeren, så frøene kunne nå at modne, inden vinteren satte ind.

Det er usikkert, om egenskaben har udviklet sig uafhængigt i vilde stammer, eller om mennesker kan have bidraget til spredningen af mutationen gennem udvælgelse af planter.

Viden øges, nomenklatur ændres

Efterhånden som den genetiske forskning i hamp øges, øges vores forståelse også. Da den russiske planteforsker D.E. Janischevsky opdagede vild hamp i Sibirien i 1924, antog han oprindeligt, at det var en helt egen art, fordi dens vækstform var så forskellig fra dens indiske slægtning.

I dag ved man dog, at Cannabis ruderalis ikke er en selvstændig art, og den er langsomt ved at blive omdøbt. Det nye navn er C. sativa sativa var. spontanea. "Sativa" i navnet henviser til dyrkning, mens "spontanea" henviser til, at det er en undsluppet sort, som nu forekommer i naturen - spontant. I Sibirien vokser den vilde hamp som ukrudt i grøftekanter og asfaltstriber.

Fremkomsten af kommercielle autoflowers

På den kommercielle side er autoflowers et relativt nyt fænomen. I 1980'erne rejste Nevil Schoenmakers, som grundlagde den første kommercielle cannabisfrøbank, til områder langs den ungarsk-russiske grænse, hvor han så og registrerede vilde blomster, der voksede langs motorvejene og blomstrede midt på sommeren. Ifølge Nevil havde disse planter næsten ingen trichomer - og genetikken krævede derfor en masse arbejde for at producere sorter, der ville være egnede til vestlige forbrugere.

I sine første eksperimenter krydsede Nevil disse vilde humlestammer med dværgeksemplarer af sine mest populære indendørs frøstammer. Dette gav anledning til den klassiske sort Ruderalis Skunk og de første Mexican Rudy-linjer.

Nyttigheden af autoflower-gener blev også anerkendt i landbruget; i 1995 begyndte Jace Callaway at avle Finola-oliefrø i Finland fra frø, der var gemt af det russiske Vavilov-institut, som han havde modtaget fra David Watson (også kendt som Skunkman Samina og den oprindelige avler af Skunk #1 og Original Haze), daværende præsident for International Hemp Association (IHA).

Autoflowers blev populariseret i begyndelsen af 2000'erne af canadiske The Joint Doctor med hans nu legendariske Lowryder #1. På dette tidspunkt begyndte man også at udvikle autoflower-sorter i de nordiske lande med Stuporsonic i Sverige og Jeppis Girl i Finland.

Forædling af autoflower-sorter er en færdighed
Fordi autoflowering-sorter altid begynder at blomstre, når de har nået et vist vækststadium, er det en udfordring at forædle dem. Det er ikke muligt at tage stiklinger fra forædlede individer, og derfor kan moderplanterne ikke gemmes. Dertil kommer, at autoflower-egenskaben er recessiv. Begge forældre skal derfor være bærere af autoflower-genet, for at afkommet kan udtrykke egenskaben. Desuden kræver de fleste krydsninger stabilisering op til fjerde generation for at sikre, at alle individer i frøpartiet bærer disse gener.

Friske faktorer og nye vinde
I 2010 begyndte Mephisto Genetics og Fast Buds at fremavle en ny generation af autoflowerers.

Mephisto Genetics blev grundlagt i 2014 af en britisk duo, der søgte et lovligt friere klima i Spanien. De begyndte at krydse de velrenommerede stiklinger, de havde ledt efter, med de bedste autoflower-linjer, de havde i deres samlinger. Det resulterede i linjer som Sour Crack og Walter White, som, da de blev krydset yderligere med White Crack, producerede de første autoflower-planter med cannabinoidniveauer målt til over 27 procentpoint. Mange kendte forædlere (såsom Mr. Nice Seeds og Karma Genetics) har været så imponerede over Mephistos resultater, at de har givet deres egne succesfulde sorter til at arbejde på autoflower-krydsninger.

Fast Buds, der blev grundlagt i 2010 af venner fra USA, er også baseret i Spanien. Lafkas vision har fra starten været at producere levedygtige autoflower-versioner af de hotteste elitegenetikker. I de senere år har Lafka også investeret i udviklingen af sine egne cheesecake- og glue-linjer. Den nyligt udgivne autoflower-version af den populære Strawberry Banana fra Fast Buds lover at øge cannabinoidindholdet til over 27 procentpoint. Det ser ud til, at hver generation af avl og krydsning af en eksisterende autoflower-linje med en ny fotoperiodisk moder slår tidligere koncentrationsrekorder, så vi kan se, at der stadig sker fremskridt inden for autoflowers.

De nyeste autoflowering-linjer menes at være mere end tyve generationer væk fra vilde blomster. Selv Lowryder, som findes i krydsningslinjerne for de fleste autoflowers, har meget lidt tilbage i plantens genom. Dette har ikke kun øget koncentrationerne, men har også ændret planternes udseende, så de kommer tættere på de typiske dimensioner for fotoperide planter. Som et resultat af denne forfinelse er næsten alle nuværende bilvarianter ikke længere kortvingede og lugter ikke længere kun af hø.

I alle tilfælde stammer autoflower-generne ikke fra ruderalhamp. ACE Seeds, et spansk firma, der har specialiseret sig i indsamling og registrering af jordnøddesorter, har eksperimenteret med Northern Lights-stammer, der blomstrer uafhængigt af fotoperioden, og krydset dem med en malawisk jordnøddestamme. Malawi x Northern Lights Auto blev frigivet for et par år siden, og hannen af denne linje har fungeret som bestøver, da Zamaldelica Auto blev skabt. Disse planters anatomi er, ligesom de tropiske planters, langhalset og rigelig, så forskellene med Lowryder-stammerne er ret slående.

I en artikel fra 2018 forudsagde Ernest Small, ekspert i videnskabelig cannabisforskning, at kortstammede autoflowers er den uundgåelige fremtid for kommerciel dyrkning - både til produktion af oliefrø og cannabis, der dyrkes for cannabinoider.

Tilbage til blog